Vodenje nosečnosti z 3D/4D ultrazvokom

V nosečnosti , ki poteka brez posebnih zapletov, pripadata nosečnici na račun zavarovalnice dve ultrazvočni preiskavi, to sta ultrazvok v zgodnji nosečnosti (6-10 tednov) in morfologija v 20.-22. tednu (iskanje razvojnih napak).

Menija večina ginekologov je da je to za nosečnico premalo pa čeprav nosečnost poteka brez zapletov. Zato v naši ginekološko specialistični ambulanti toplo priporočamo še najmanj dve ultrazvočni preiskavi, to sta meritev nuhalne svetline s preverjanjem zgodnjega razvoja ploda ( 11.- 13 6/7 teden)ter kontrolo rasti( 28.-32. teden nosečnosti).

Veselimo se, da bomo lahko skupaj z vami spremljali 9-mesečni razvoj vašega otroka. Cela nosečnost bo vodena z modernim 3D/4D ultrazvokom; po vsakem pregledu pa boste dobili za spomin uz-slikico. Cela nosečnost traja 40 tednov oz. 10 lunarnih mesecev. Na pregled prihajate enkrat mesečno, v zadnjem mesecu pa enkrat tedensko spremljamo srčne utripe otroka in krčenje maternice s CTG-jem (kardiotokografom).Pregledi nosečnosti so enkrat mesečno.

Concept Photo - Pregnancy Baby and Parenting

Pomembnejši pregledi so:

Close up image of pregnant bellyV drugem lunarnem mesecu (v 7. tednu nosečnosti): potrditev nosečnosti in materinska knjiga Obsega določitev mesta nosečnosti (v maternici ali izven nje), vrsto nosečnosti (eno ali večplodna), meritev dolžine ploda, preverjanje njegovega srčnega utripa in določitev trajanja nosečnosti. Hkrati  opravimo vse krvne preiskave, ki so potrebne v nosečnosti (krvna skupina, kužne bolezni, …)

Od 11-14 . tednu nosečnosti Merjenje nuhalne svetlobe N.S (nuhalna svetlina velikost ploda med 45 in 84 mm)  – je ultrazvočna, ki nam omogoča izračunom tveganja za kromosomske napake ploda (predvsem Downov sindrom) . Nuhalna svetloba  je presejalni test, ki odkrije večino plodov s trisomijo 21 in tudi z ostalimi kromosomskimi nepravilnostmi pri preiskavi izračunano tveganje za kromosomsko napako na plodu 1 : 300 in večje Prav tako odkrije večino razvojnih napak srca in velikih žil, skeletnih displazij in precej genetskih sindromov. Zaradi boljšo ugotavljanje mobilnosti ploda pri preiskavi naredimo 3D-4D ploda.

Z v 20.-22. tednu nosečnosti (morfologija): Ultrazvočni pregled morfologije ploda preverimo natančen  razvoj vseh organov: možgane, obraz, srce, hrbtenico, želodec, trebušno steno, ledvičke, sečni mehur, okončine, posteljico in popkovnico. Preverimo tudi, lego in kakovost posteljice, popkovnico, količino plodovnice, pretoke skozi arterijo uterino in dokončno potrdimo termin poroda. Z to preiskavo zagotovimo da je anotomija ploda in njegov razvoj normalen. Če je lega ploda ugodna, je vedno viden tudi spol.

V 28. tednu: merjenje teže in dolžine otroka oz.  kontrola rasti in stanja ploda,. Plod izmerimo (BIP- biparietalni premer, to je premer glave v višini senc, Hc- obseg glavice, Ac- obseg trebuha, Fl- dolžina stegnenice), mu določimo trenutno težo, preverimo razvoj (morfologijo), kakovost posteljice, količino plodovnice, lahko tudi pretoke krvi v popkovnici.

Painting fun with pregnancyNudimo pa vam tudi možnost snemanja otrokovega razvoja – 3D-4D film, ki vam ga posnamemo na USB ključ ali na CD, če želite razvoj svojega otroka spremljati tudi v obliki posnetka. S 3D-4D ultrazvočno tehniko pri nosečnicah prikažemo predvsem obrazek podobno kot bi gledali fotografijo. Preiskavo je najbolje opraviti med 22. in 28. tednom nosečnosti. Za uspešen 3D prikaz pa je potrebna primerna lega ploda in zadostna količina plodovnice. Nosečnost in rojstvo otroka so najlepši trenutki in nepozabni človekovega življenja.

Meritev dolžine materničnega vratu, je priporočljiva do 24. tedna nosečnosti kot presejalni test. Preiskavo izvajamo z vaginalno sondo   in je za nosečnico povsem neboleča.  Z njo ocenimo  dolžino materničnega vratu, morebitno odpiranje v obliki lijaka in oddaljenost posteljice od notranjega materničnega ustja ter na podlagi tega možnosti za prezgodnji porod. Normalna dolžina materničnega vratu je med 30 in 70 mm in je odvisna od višine nosečnosti. Krajši je maternični vrat, večja je verjetnost za prezgodnji porod. Kritična meja za prezgodnji porod je 15mm pri enoplodni in 25mm pri mnogoplodni nosečnosti.  Vemo, da je prezgodnji porod odgovoren za največ smrti ali zapletov pri plodu pred porodom ali po njem. Zato da nebi prišlo do tega je ta preiskava priporočljiva v nosečnosti.

V naši specialistični ginekološki ordinaciji vam zagotavljamo zanesljivost, prijaznost in zaupanje.