Ultrazvočna preiskava z 3D ultrazvok

ultrazvok 730 proV naši specialistični ginekološki ordinaciji izvajamo ultrazvočne preizkave s pomočjo 3d ultrazvok. To  je preiskava, ki jo izvajamo na različnih področjih ginekologije in porodništva: Neplodnosti, Nosečnosti in Ginekologije

Z pomočjo 3d ultrazvoka lahko dobimo točne rezultate naše preiskave in s trem odpravimo vzroka. Pri Neplodnosti je lahko to odkritje vzroka neplodnosti. Ultrazvočna preiskava  nosečnosti omogoča natančno oceno ploda in poteka razvoja nosečnosti v ginekološkem področju je zgodnje odkrivanje rakastih obolenj.

Ginekološki pregled izvaja ginekolog to je pregled s spekulum. To je instrument, ki se v naši specialistični ordinaciji uporablja da lahko ginekolog počasi uvede spekuluma v nožnici in le to počasi razpre. To nam omogoči vpogled v notranjost nožnice vse do materničnega vratu. Rednemu pregledu sledi tudi odvzem brisa sluznice. Ko opravimo to preiskavo v računalniku imamo program ZORA ki nam omogoča vnos pregleda, pri ženskam starejšim od 20 let odvzame vsake 3 leta, po potrebi večkrat. Ta preiskava nam omogoča zgodnje ugotavljanje raka na materničnem vratu. Če pa je prisotno vnetje, se vzame bris nožnice, da se določi povzročitelja in nadaljnjo zdravljenje. Ob tem delu pregleda lahko ugotovimo tudi nekatere druge nepravilnost, okužbe ali poškodbe nožnice ter materničnega vratu. Tako kot smo že omenili program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (ZORA) izvajamo že od leta 2003. Ta program nam omogoča da pravočasno obvestimo vas za pregled. Glede na to da izvajamo ga na vsake 3leta  se na ta program ne smemo zanašati. Zato vas prosimo da obiščete ginekologa še preden se pojavijo težave, že v okviru preventivnega pregleda ali pa vsaj takoj, ko boste začutila prve spremembe v svojem telesu, neredne krvavitve, predvsem kontaktne kvavavitve. Naša specialistična ginekološka ordinacija vam je vedno na volji z prijazno izobraženo zdravstveno osebje prisluhniti. Stremimo k zmanjšanju incidence raka na materničnem vratu oz odkrivanju zgodnjih predrakavih sprememb na materničnem vratu.

Pregnant woman looking at ultrasound scan of babyGinekološki pregled izvaja ginekolog s pomočjo ultrazvočne sonde ki jo ustavi v nožnico to je neboleča in neinvazivna preiskava rodil. Na zaslonu ultrazvočnega aparata si ogleda rodila in prikaže morebitne spremembe na maternici (miomi, prirojene nepravilnosti maternice, adenomioza), na jajčnikih (ciste, endometriomi , dermoidi, policistični jajčniki), v maternični votlini (polipi, miomi, pregrade in zelo spremenjenih jajcevodih (hidrosalpinks, zunajmaternična nosečnost). Normalnih jajcevodov se z ultrazvočno preiskavo ne vidi. Za pregled maternične votline se lahko uporabi 3D ultrazvok, za natančnejši pregled cist v jajčnikih pa barvni Doppler. S pregledom lahko ginekolog tudi izključi bolezenske spremembe.

Na koncu preiskave vam ginekolog predstavi in razloži naravo težav, predpiše ustrezno zdravljenje ali nadaljnje preiskave ter po potrebi naroči kontrolo.

Joy of MotherhoodV naši ordinaciji je na voljo3D/4Dultrazvočna  preiskava jajčnikov bolj natančno pokaže morebitno sumljivo cisto, izrastke oziroma vsebino ciste in razlikuje med rakastimi in ostalimi obolenji. Rak jajčnikov je deveti najpogostejši rak pri ženskah v Sloveniji, za kateri ni zanesljivih metod zgodnjega odkrivanja.  Med raki rodil ima najvišjo umrljivost. Najpogosteje zbolevajo ženske med 55. in 65. letom. Zato svetujemo naj ženske, katerih v sorodu prebolevajo raka ali so zboleli za raka na dojkah ali jajčnikih, pogosteje kot običajno hodijo na ginekološke preglede, ker pri njih obstaja večje tveganje, da bodo zbolele tudi same.V naši specialistični ginekološki ordinaciji svetujemo da  ženska kljub temu da  nima nobenih sprememb, težav pride na ponovni obisk čez eno leto sli leto in pol. Ob tem se opravi  preventivni pregled z odvzemom brisa Pap in natančnim ultrazvočnim pregledom.

Se nam zdi da je ginekološki pregled zelo pomemben, če želimo zdravo živeti, neizogiben. Naša prijazna zdravnica vas bo ob pregledu tako sprostila da boste lažje preživeli ginekološki pregled. Verjamemo da vas bo strah ampak vam zagotavljamo da je strah odveč še posebej po pregledu, če te ginekolog potolaži in pove da je s teboj vse v redu.

V naši specialistični ginekološki ordinaciji opravimo tudi 3d ultrazvočne preiskave dojk in vas tudi naučimo samo pregledovanje dojk.  Posebne pripravo za tovrstno preiskavo niso potrebne. Lahko sabo prinesete še dosedanje izvide od mamogrsfije ali kakršnega opravljenega ultrazvoka za lažjo primerjavo. Pacientka sleče zgornja oblačila in med preiskavo leži na boku ali hrbtu, po navadi z dvignjenimi rokami. Kožo namažemo s posebnim gelom za boljši kontakt UZ sonde.  Preiskava je primerna pri ženskah,ki so mlajše od 35 let pomaga nam za opredelitev tipljivih zatrdlin saj je odlična za razlikovanje cist od solidnih tumorjev. Če najdemo na mestu tipljive zatrdline enostavno cisto, punkcija za opredelitev zatrdline ni potrebna. UZ preiskava je koristna za razjasnitev mamografsko vidnih nepravilnosti in za opredelitev tipljivih zatrdlin ob negativni ali nepregledni mamografiji. Živa slika nam omogoča prikaz prekrvljenosti spremembe (Doppler).  Ultrazvočna preiskava dojk  ni ionizirajočega žarčenja zato se lahko izvaja  neomejeno, celo je priporočljiva pri nosečnicah in pri mlajših ženskah. Ko se naročite na preiskavo dojk pridete kader koli ker je neodvisna od menstrualnega ciklusa.Ultrazvočna preiskava traja približno 30min, ker postopoma prikazujemo strukturo dojke v rezih.

Če  sorodnice v prvem kolenu so zbolele za rakom na dojk pred 50letu starosti ali za obojestransko se pravi raka na dojke in raka na jajčnikov je tveganje večje zato se priporočajo pregledi enkrat na leto, do leto in pol.
Posebno nam dovolite, da vam s 3d ultrazvoka omogočimo, vam bodočim staršem ter bratcem in sestricam da izveste ali je z otročičkom vse v redu in da nosečnost poteka tako kot mora. Spoznali boste spol otročička, videli njegove gibe in navade.

V naši specialistični ginekološki ordinaciji vam zagotavljamo zanesljivost, prijaznost in zaupanje.